Varázskemence napja: ízletes finomságok a gyengénlátók iskolájában

+ Pont
Megjelenés

Nyolc, speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézményből érkeztek csapatok, hogy összemérjék tudásukat a Varázskemence napján. A fiatalokat – szüleiken és tanáriakon kívül – mesterszakácsok, gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítették.

 

A Gyengénlátók Általános Iskolájának udvarán a diákok mobil kemencékben készítettek sós és édes finomságokat május 13-án. A verseny során a gyerekek maguk fűtötték fel a kemencét, illetve dagasztották, ízesítették, szaggatták, majd sütötték a kenyereket, kenyérlángosokat és süteményeket, amelyekből a becsületkasszákon keresztül a látogatók is elvehettek egy-egy kóstolót.

 

A vakok iskolájának csapata természetes kovásszal készült kenyeret és indiai pékárut sütött. – Utóbbihoz készítjük az úgynevezett raita-t, ami hasonló a tzatzikihez, csak teszünk bele például római köményt is – mondta Magyar Csaba, az intézmény látássérült zongoratanára, akik otthon is szívesen segédkezik feleségének a konyhában -írja a zuglo.hu.

 

A mozgásjavító iskola csapatát az 5. osztályos Evelin erősítette, aki fáradhatatlanul szaggatta a kolbászos, krumplis pogácsákat, míg a többiek a káposztás, zöldhagymás hajtoványon és almás-diós csavart brióson dolgoztak. A mellettük lévő kemencében lila káposztával színesített és ízesített lila cipók sültek.

 

Az elkészült finomságokat négy tagból álló zsűri értékelte. Kenyér kategóriában a vakok iskolájának kovászos kenyere lett az első, míg a füstölt húsos kelt tészta kategóriában a Kitárt Kapuk Alapítvány rozsos-sonkás batyuja bizonyult a legízletesebbnek.

 

– A rendezvény célja, hogy megmutassa a fiataloknak, az általuk készített termékeknek értéke van, és az otthoni kenyérsütés messze nem ördöngösség – mondta Kakuk Szabolcs, a rendezvény szervezője. A gasztro élmények mellett kulturális programok is várták a látogatókat: többek között biciklis akadálypálya, lovasrendőrök, és a Nemadomfel zenekar szórakoztatta az érdeklődőket. A sportprogramokon pedig bárki kipróbálhatta a fogyatékkal élők sportjait, mint például a vakfocit, a csörgőlabdát vagy a futást bekötött szemmel.

 

Címlapfotó:zuglo.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljzugloban.hu

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Nyolc, speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézményből érkeztek csapatok, hogy összemérjék tudásukat a Varázskemence napján. A fiatalokat – szüleiken és tanáriakon kívül – mesterszakácsok, gasztrobloggerek, gasztronómiai szervezetek és vendéglátóipari iskolák képviselői segítették.

 

A Gyengénlátók Általános Iskolájának udvarán a diákok mobil kemencékben készítettek sós és édes finomságokat május 13-án. A verseny során a gyerekek maguk fűtötték fel a kemencét, illetve dagasztották, ízesítették, szaggatták, majd sütötték a kenyereket, kenyérlángosokat és süteményeket, amelyekből a becsületkasszákon keresztül a látogatók is elvehettek egy-egy kóstolót.

 

A vakok iskolájának csapata természetes kovásszal készült kenyeret és indiai pékárut sütött. – Utóbbihoz készítjük az úgynevezett raita-t, ami hasonló a tzatzikihez, csak teszünk bele például római köményt is – mondta Magyar Csaba, az intézmény látássérült zongoratanára, akik otthon is szívesen segédkezik feleségének a konyhában -írja a zuglo.hu.

 

A mozgásjavító iskola csapatát az 5. osztályos Evelin erősítette, aki fáradhatatlanul szaggatta a kolbászos, krumplis pogácsákat, míg a többiek a káposztás, zöldhagymás hajtoványon és almás-diós csavart brióson dolgoztak. A mellettük lévő kemencében lila káposztával színesített és ízesített lila cipók sültek.

 

Az elkészült finomságokat négy tagból álló zsűri értékelte. Kenyér kategóriában a vakok iskolájának kovászos kenyere lett az első, míg a füstölt húsos kelt tészta kategóriában a Kitárt Kapuk Alapítvány rozsos-sonkás batyuja bizonyult a legízletesebbnek.

 

– A rendezvény célja, hogy megmutassa a fiataloknak, az általuk készített termékeknek értéke van, és az otthoni kenyérsütés messze nem ördöngösség – mondta Kakuk Szabolcs, a rendezvény szervezője. A gasztro élmények mellett kulturális programok is várták a látogatókat: többek között biciklis akadálypálya, lovasrendőrök, és a Nemadomfel zenekar szórakoztatta az érdeklődőket. A sportprogramokon pedig bárki kipróbálhatta a fogyatékkal élők sportjait, mint például a vakfocit, a csörgőlabdát vagy a futást bekötött szemmel.

 

Címlapfotó:zuglo.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!