Legjobb cikkek

Összesen 514-en kezdték meg a háziorvosi képzést 2012-től az ország négy orvosi egyetemén, és mostanáig 501-en végeztek, miközben néhány éven belül 2200 praxis válhat betöltetlenné.

 

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: Magyarországon 6750 működő háziorvosi praxis van, ebből mintegy 300 tartósan betöltetlen.

 

A fiatalok azonban az alacsony finanszírozás miatt nem választják nagy számban ezt a pályát.

Aggodalomra adhat okot a Magyar Nemzet szerint az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal összefoglalója a helyettesített, állandó orvossal nem rendelkező helyek számában a 2014-et megelőző hat év során 90 százalékos emelkedést mutat ki.

Aggodalmát fejezte ki korábban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is, jelezve, hogy több százezer embert fenyeget a korai halál a megfelelő háziorvosi ellátás hiánya miatt- idézi fel a Magyar Nemzet.

 

Boldogulj Zuglóban

 

A Szugló-Róna utca kereszteződésében a Műszertechnika sarkán van egy Web-box amit ugye tölteni kell, de a futárok rendszeresen szabálytalanul parkolnak, úgy hogy a járdára nem tud az ember felmenni csak úgy, ha legtöbbször kimegy a Róna utcára a közlekedő autók közé.

Többször szemet szúrt már,párszor hangot is adtam neki, de nem volt nagy hatással - írta egy elégedetlen polgártársunk a FB-on

 

Amikor megkérdezem a sofőrt,hogy milyen jogcímen parkol a járdára,akkor azt felelik,hogy a "Közteres" engedélyezte. Na ezt hamar letisztáztam a "Közteresekkel" Kérdésem az,hogy mi a módja hogy ún "Demszky" karókat tegyenek arra a sarokra,van ott 2 ovi,1 iskola és 1 bölcsi,ne várjuk meg amíg tragédia lesz.

 

De hasonló a helyzet a vele szemben lévő sarkon is ahol ugyan van egy szép betontömb,fehér záróvonal és egy megállni és várakozni tilos tábla is,ezek "Felszerelése" statisztikailag van ott,hiszen ha ezeken túl parkolnak az autók akkor nagyon sok baleset történik a kereszteződésben,ide mit lehetne még tenni?

 

Egy újabb betontömböt? Itt kinek kellene írni? Vagy esetleg a csoportban nem "ér el valakinek a keze" ilyen messzire? Köszönettel.

Sommás olvasói vélemény a jelenlegi városvezetésről.

 

Pár éve az "ingatlanfejlesztők még adtak a látszatra. Ma már tesznek rá - még a baloldalt látható alibi fűcsíkért se strapálják magukat. Ceterum censeo: Zuglónak nem társelnök, hanem polgármester kellene!

Október 3-án indult az Aluvaluta elnevezésű játék, amely a "Dobd be magad" környezetvédelmi és edukációs kampány keretében valósul meg. A környezetvédelmi akcióban egy applikáción keresztül vehetnek részt a környezettudatos érdeklődők.

 

Az Aluvaluta célja, hogy a magyar lakosságot arra ösztönözze, hogy szelektív hulladékgyűjtés keretében minél több alumíniumdobozt gyűjtsenek és váltsanak vissza. Ennek teljesítésére országszerte 200 alumínium doboz visszaváltó automata áll a résztvevők rendelkezésére.

 

A szervezők értékes nyereményekkel jutalmazzák az aktív résztvevőket. A dobozok nagyon jól újrahasznosíthatóak és komoly másodnyersanyag-forrást jelentenek. A visszagyűjtött dobozok alumíniumtartalma nem szóródik szét a környezetben .

További részletek a dobdbemagad.com oldalon olvashatóak.

 

Boldogulj Zuglóban

 

 

A Látás Hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma által közösen létrehozott kampány.

 

A szervezők, szakmájukat tisztelve szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát, - egy olyan társadalmi célú, országos összefogást kívánt létrehozni, mely által a magyar lakosság OKTÓBER hónapban, egy költség nélküli, térítésmentes látásellenőrzésben, szakmai tanácsadásban részesíti azt, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresi. Ezáltal a magyar lakosság látáskultúráját fejleszteni kívánjuk, éles látás iránti igényét kívánjuk felkelteni. Ez mindannyiunk közügye, mert megfelelő látásélességgel biztonságosabban közlekedhetünk, kényelmesebben végezhetjük a munkánkat, és teljesebb életet élhetünk.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy látása nem kielégítő, bármilyen problémája akad a látásával, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy milyen a látásélessége, keresse az Önnek legmegfelelőbb optikát, akár ezen a honlapon, akár az optikai üzletek kirakatát nézegetve, ahol megláthatja a figyelemfelhívó plakátokat, és térjen be az üzletbe.

 

Az Egészségügyi Minisztérium, kezdeményezésünket felkarolta. Az Országos Baleset - megelőzési Bizottság külön partnerének ismerte el kampányunkat, így különösen nagy támogatottságot élvez a Látás Hónapja.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatóknak, elsősorban a magyarországi optikai üzleteknek az önzetlen anyagi és erkölcsi támogatást, illetve a kampányban résztvevő üzletek dolgozóinak, hogy felvállalták ezt a nagy munkát.

 

Reméljük, hogy Ön is él a lehetőséggel és találkozunk októberben egy az Ön látásáért is tenni kivánó optikai üzletben, amelyek listáját itt megtekintheti.

 

latasellenorzes.hu/Boldogulj Zuglóban

 

A könyv-, e-könyv-, és folyóiratkultúrához kapcsolódó programokkal, köztük kötetbemutatókkal, mesematinéval, interaktív és zenei programokkal várja a könyvbarátokat a negyedik Olvasás éjszakája október 8-án, szombaton Budapesten és vidéken egyaránt - tudósít az MTI

 

Az olvasásnépszerűsítő, a nemzeti írott kultúra értékeit felmutató irodalmi és könyves fesztivál célja, hogy a könyves kultúrát és az olvasást valódi örömforrásként mutassa be - olvasható a szervező Supka Géza Alapítvány MTI-hez eljutatott közleményében.

 

A rendezvény egyik központi helyszíne a Nyugati téri Alexandra Irodalmi Kávéház, ahol többek között Vámos Miklós mutatja be új kötetét, szó lesz Wm. Paul Young Éva című spirituális regényéről, Szécsi Noémi pedig Legyen vagy ne legyen? - Fogamzásgátlás, gyermek utáni vágy, várandósság a XIX. században címmel tart képes előadást. Ugyanitt K&H Gyógyvarázs program keretében bárki olvashat mesét a beteg gyerekeknek, a videofelvételeket országszerte 30 kórház gyermekosztályára juttatják el a szervezők.

 

A Hátsó Kapuban Viola Judittal beszélgetnek a XIII. századi zempléni várak ármányos életét felidéző történelmi regényéről, Erdős Virág a kötetbe nem került verseiről vall, Tóth Krisztina és Szántó Marcell Csapatban az erő címmel ad zenés műsort, és saját programmal készül Grecsó Krisztián és Totth Benedek is, késő este pedig az írókból álló alkalmi rock együttes, az Olvéjsz Band lép fel.

 

Közösségi könyvkészítés várja az érdeklődőket zenével, felolvasásokkal, és ismeretterjesztő kiselőadásokkal a Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban, ahol lesz urban fantasy karakterjáték is. A Libri Könyvpalotában Hámori Gabriella Gyarmati Fanni naplójából olvas fel részleteket, bemutatják Mörk Leonóra, Szily Lászó, Gerlóczy Márton és Belső Nóra új köteteit, valamint lesz Trónok harca-kvíz is.

 

Az Örkény Könyvesboltban Esterházy Péterre emlékeznek A megrendülés segédigéi című, több mint 60 szerző írását felvonultató kötet bemutatójával, amelyen Farkas Zoltán, Kornis Mihály, Péterfy Gergely, Szabó Ádám, Márton László és Szilágyi Ákos is felolvas. Emellett felolvasószínházat rendez a Jelen! Kortárs ifjúsági novellák antológia három szerzője, Bencsik Orsolya, Krusovszky Dénes és Nagy Ildikó Noémi, majd Galkó Balázs színművész következik előadói estjével.

 

Rendhagyó találkozót szerveznek a könyves blogok és vlogok szerkesztőinek a Westend City Centerben található Könyvmoly Pop Up Store könyvesboltban, ahol K. László Szilvi meseíró és Szőnyi Gergely grafikus mesematinét rendez. Mesedélutánnal várja a gyerekeket Kozári Dorka meseíró és László Maya grafikus is a Pólus Bevásárlóközpontban található Könyvmoly Store-ban, ahol Helena Silence és Kemese Fanni ifjúsági szerzőkkel lehet találkozni.

 

MTI/Boldogulj Zuglóban

 

 

Az index.hu tudósított róla, hogy a zuglói 004-es számú szavazókörben (Erzsébet királyné útja 35-37., Jókai Mór Ált. Isk.) nincsenek szavazófülkék.

 

"A mellettem lévő szavazását egyértelműen láttam. A hátam mögött lévő bizottsági tagok csak akkor nem látták szerintem, hogy mit szavaztam, ha nem akarták. Hogy érvényesül így a titkos szavazáshoz való jog?!" - kérdezte egy olvasó.

 

Megnéztük a szavazókört, tényleg furcsa az egész, bár végül is rá lehet fogni, hogy valami fülkeszerűségben szavaz, aki szavaz.


Boldogulj Zuglóban

Október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás. Az átállás érinti a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatait is.

 

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből látszik, hogyaz óraátállítással évi mintegy 100-120 ezer megawattóra villamos energiát spórolunk, ami megfelel egy közepes magyar város éves fogyasztásának.Az óraátállítás haszna a környezetvédelemben is látható: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár-hívja fel a figyelmet az origo.hu

 

Igazodik a MÁV és a BKK

 

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágításánál jelentkezik.

A Mávinform tájékoztatása szerint az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, emiatt a menetrendet nem kell módosítani. Az óraigazítás hajnalán, a kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen járnak.

 

Az ország területén két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás: a Bécs-Budapest-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat egyik járata Lőkösházán, az ellenkező irányba közlekedő pedig Békéscsabán várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére.

 

Néhány, az országon áthaladó nemzetközi vonatot a külföldi vasúti hálózaton ér az óraigazítás: a Beograd és a Bononia nemzetközi gyorsvonatokat, a Varsovia EuroCity vonatot, a Metropolt, a Corona nemzetközi gyorsvonatot, a Kálmán Imre, a Wiener Walzer és az Ister EuroNight-okat, a Latorca InterCityt és a Körös IC bukaresti közvetlen kocsijait.

 

A BKK közleménye szerint a legtöbb járat menetrendjében - amelyek óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekednek -, a hajnali 2 és 3 óra közötti indulásokat megduplázzák, vagyis azok a téli és a nyári időszámítás szerint is közlekednek.

 

Az órásnál ritkább követési idejű járatoknál - 909-es, 918-as, 931-es, 938-as, 940-es, 941-es, 943-as, 956-os, 967-es, 973-as, 980-as, 990-es, 992-es, 996-os és 998-as - egyedi menetrend lesz érvényben.

 

A Szallas.hu legfrissebb felméréséből az derült ki, hogya magyarok 80 százaléka, ötből négy ember eltörölné az óraátállítást.A kutatás szerint minden ötödik válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a mutatókat.

 

Címlapfotó: nepszava.hu

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat a Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük!

 
 

 

 

Október 15-től gyakorlatilag minden nagyobb magyar banknak be kellett vezetnie az úgynevezett alapszámlát – ez derült ki abból a kormányrendeletből, amely nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az alapszámla ötlete nem újdonság, a bankok önmaguktól is kínáltak már egy ideje ehhez hasonló konstrukciókat, de most megjött a kormány verziója is, ami kötelezővé teszi ezt. Az alapszámla ötletének lényege az, hogy csak alapszintű szolgáltatásokat nyújt, de cserébe elég olcsónak kell lennie ahhoz, megpróbálva rávenni azokat is a banki szolgáltatások igénybe vételére, akik eddig valamiért ódzkodtak tőle. Tipikus célcsoportnak számítanak például azok a nyugdíjasok, akiknek a postás kihozza a havi járandóságukat, és a pénzügyeik kezelésére nem kívánnak bankot igénybe venni – megspórolva maguknak az ezzel járó költségeket -írja a hvg.hu

Azért nekünk nagyon furcsa, hogy már azt is felülről akarják irányítani, hogy valaki akar-e bankszámlát magának vagy sem.

Annak a nyugdíjasnak, akinek nincsen szüksége számlára, és azt tartja fontosnak, hogy a postás hozza ki a pénzét, legyen már joga így dönteni.

A rendeletből két fontos dolog hiányzik, és emiatt egyelőre nem tiszta a kép arról, hogy milyen hatása lehet a piacra:

Egyrészt nem világos, hogy az alapszámla kötelező lehet-e azoknak, akiknek még nincs banki kapcsolatuk, de jövedelemhez jutnak.

Másrészt nem tudni, hogy kik kaphatják meg ingyenesen a szolgáltatást, vagyis az állam és/vagy az önkormányzat rászorultsági alapon milyen körtől vállalja át a havidíj megfizetését. Ezt ugyanis egy tárcaközi szakmai bizottság csak később határozza majd meg.

A dolog legfőbb érdekessége, hogy

az 1575 forintos plafon első látásra nagyon magasnak tűnik. A kötelező jelleg mellett– amint arról a hvg.hu-t az OTP Bank tájékoztatta – most az lesz a fő különbség, hogy a kormányzati verzióban konkrét tranzakciós limiteket határoztak meg.

„A kormányrendelet szövege szerint, a beszedéseket nem számítva 250 ezer forintnyi tranzakciót, valamint egy teljes értékű betéti kártyát kell legfeljebb havi 1575 forintért biztosítani. A tranzakciós illeték ezen a tranzakciós körön 1200 forint, ehhez jön hozzá a bankkártya költsége valamint az operációs költségek, tehát ha az ügyfelek élnek az alapszámlába foglalt lehetőségekkel, akkor nem tekinthető magasnak ez a díj” – közölte az OTP.

A legnagyobb magyar bank azt is elmondta, hogy az eddigi, önkéntesen meghatározott alapszámla iránt „korlátozott” volt az érdeklődés, mert „az egyéb számlák között az ügyfelek döntő többsége talált az igényeinek jobban megfelelő ajánlatot”.

Címlapfotó: origo.hu

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat a Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Köszönjük!

 
Hirdetés