A megfelelő vérellátás közügy, bármikor bármelyikünknek szüksége lehet vérre. Ezért fontos, hogy rendszeresen szervezett véradásokkal folyamatosan biztosítsák a megfelelő mennyiségű vérkészítményt az egészségügyi intézményeknek. Különösen nagy jelentősége van az újonnan belépő véradók toborzásának, és miután vért adni 18 éves kor fölött lehet, ezért jól meg kell szervezni évről- évre, hogy a fiatalok is csatlakozzanak.

 

Az elmúlt négy évben 55.562 fiatal véradót sikerült mozgósítani az egyetemeken és főiskolákon, ami azt jelenti, hogy az országosan megjelent véradók 4%-a a verseny keretében adott vért és az új véradók 8% -a is ezen főiskolások és egyetemisták közül került ki

 

A betegellátás működéséhez folyamatosan szükség van a véradók segítségére. Ha ti is szeretnétek a Magyar Vöröskeresztnek segíteni, február első napjaiban többször is tudtok vért adni a kerületben.

  • február 3-án 10 és 13 óra között az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (Mogyoródi út 43.)

  • február 3-án 14 és 18 óra között a Fogarasi úti Tescóban (Pillangó u. 15.)

  • február 8-án 14 és 19 óra között az Ikeában (Örs vezér tere 22.)

 

Véradó mindenki lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Ne felejtsd el magaddal vinni a személyi igazolványodat, lakcímkártyádat és Taj-számodat!

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A humán papilloma vírus (HPV) nem változékony, mint az influenza vírusa, viszont eléggé virulens, nagy a fertőző-, megbetegítőképessége.

 

Ha időben felfedezik, nagyon jól gyógyítható a méhnyakrák. Minden 25 év feletti nőnek javasolt elmennie háromévente méhnyakrákszűrésre, erre van szűrőprogram Magyarországon. A kettő együtt jelenti a méhnyakrák komplex megelőzését.

 

Mennyibe kerül egy ilyen oltás? 15-20 ezer forint között van, és életkortól függ, hány oltás szükséges a védettség kialakulásához; 15 év alatt kettő, afölött három szükséges.

 

Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők tudják, péntekig, december 16-áig igényelhetik a hetedik osztályos lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást.

 

Nem életkorhoz kötött az oltás, de mivel leggyakrabban szexuális úton terjed a fertőzés, fontos, hogy gyermekkorban, a szexuális élet megkezdése előtt beadják.

 

Címlapfotó:pannondoktor.hu

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebook-on? Nem? ITT most megtehed. Köszönjük!