Évente visszaköszönő rossz látvány ez az elhanyagolt szökőkút, pedig igény volna a működő rendbentartott látványra, csak valahogy nincs gazdája.

 

Naponta számtalan ember közlekedik erre akár a kisföldalattihoz akár itt teszi le az autóját. Ki lehet az illetékes ebben az inkább hangulatjavítónak tekinthető ügyben?- írta Garam Katalin a Zuglóiak fórumában

 

Címlapfotó: Zuglóiak fóruma - Garam Katalin

 

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Nemrég kaptuk ezt a történetet, gondoltuk, megosztjuk Önökkel is.

 

„Minap hazaértem munkából majd ablakot nyitottam, jó idő volt, jöjjön be a friss levegő. Egy középkorú férfi vitatkozott éppen egy fiatal sráccal közvetlen az ablak alatt. Azt láttam még, hogy a férfi tovább ment a másik lépcsőház felé és a srác még az ablak alól utána kiabálta, hogy: "Csak azért nem bántom mert segített a családomnak". Kikerekedett szemmel elkezdtem az otthoni teendőim, de fél perc sem telt el járókelők rémületét hallom. Ismét kinézek és azt látom, hogy a férfi a földön fekszik elterülve. Azonnal leszaladtam, közben egy férfi telefonált és kérdeztem is tőle egyből, hogy mentőt hívott? Mások csak 4-5 méterről bámultak az arcukat fogva. Odamentem a sérülthez, koponyája hátul erősen vérzett és a szája is tele volt és "gluggyogott" mintha levegő után kapkodna. Nagyon megijedtem nem tagadom, nem voltam még ilyen szituációban. Két dolog fordult meg a fejemben, egy időben: Most fuldoklik vagy nyelni próbál?  Illetve, hogy oldalfekvésre elmozdíthatom-e? Nem sérül-e a gerincoszlopa? 


Szerencsére egy nő és párja odajött, és ha jól emlékszem azt mondta, a kórházban dolgozik és helyeselt az oldalra fordításra. Oldalra fektettük és én tartottam a fejét a gerincoszlopnak megfelelően egyenesen, amíg a mentők ki nem érkeztek. Kértem egy marék zsebkendőt vagy valamit, amit a vérzésre tehettem, mert senki meg se kérdezte mit segíthet a körülöttünk állók, bámészkodók közül. Egy rövid ideig még nem reagált a kérdéseinkre, de aztán elkezdett beszélni, de egyértelműen kiesett neki egy kis idő, azt se tudta, hogy megütötte valaki és hol van.

 

Mentők gyorsan kiérkeztek és átvették, ellátták a férfit. Rendőrt ők hívtak és mentőautóba vitték a sérültet. Negyed órával később kezdett emlékezni. Nevén is nevezte a rendőröknek az elkövetőt, akik mint valami rendőrségi törzsvendéget ismertek is.   A Késő délutáni kutya sétáltatás közben, akárhányszor lenéztem a kezeimre azt láttam mintha még mindig csupa vér lenne, nagyon rossz volt! Nagyon sokszor megfordult a kérdés a fejemben, miért nincs elsősegélynyújtásról bizonyos óraszám az iskolákban? Nincs jogosítványom így még azon az apró képzésen sem vagyok túl, és azt sem értettem, hogy 8-10 járókélő miért csak állt egy helyben amíg én leszaladtam az emeletről a lakásból, amíg a mentők kiérkeztek.”

 

‘Tanulságos történet. A közbiztonság helyzetéről már elég sokat írtunk a napokban, úgy látszik, szinte minden nap történik hasonló a városunkban. Viszont az elsősegélynyújtás oktatása az egyik alap dolog, amit az iskolásoknak meg kellene tanítani, illetve, hogy miként viselkedünk ilyen helyzetekben, ne ijedjünk meg, ha valaki előttünk esik össze az utcán, vagy véresen hever a földön.

 

Gondolom, szituációs játékokkal is sokat lehetne segíteni, azon felül, hogy az órán szépen megtanítanánk az elősegélynyújtás alapjait. És ami még fontosabb: a szülőkkel együtt, mert sokszor mi felnőttek, sem tudjuk, mit kezdjünk az ilyen helyzetekkel, és pánikba esünk. És ha olyankor, nem segítünk félelemből, amikor a gyerek is velünk van, milyen példát lát majd?

 

A munkahelyeken vannak önkéntes elősegélynyújtók, de előfordult, hogy kötelezően ráböktek valakire, hogy na, te mész a tanfolyamra, mert valaki kell, hogy menjen, és éles helyzetben bizony elájult az illető.

 

Azt hiszem, az élet minden területén sokkal jobban oda kellene figyelni erre, akár valami társadalmi programot kidolgozni, esetleg kampányt, ha már annyira szereti a kormány a kampányokat. Mennyire jobban nézne ki a Brüsszelt megállítani akaró és hasonló jellegű óriásplakátok helyett, a sok Merj segíteni!, vagy Ments éltetet! jellegű poszter. Ráadásul pozitív üzenetet hordozna, nem úgy, mint a mostaniak. Tele vagyunk rossz hírekkel, katasztrófa híradókkal és még az utcán is a politikai mocsok ömlik ránk, nem csoda, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Legalább az utcán lehetnének hasznos és pozitív plakátok.

 

Címlapfotó: alon.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

A Dr. Mező Ferenc Általános Iskola 11 pedagógusa ragadta meg a lehetőséget, hogy ismereteit Európa számos országában bővítse. Az egy és két hetes képzésekig tartó út egy sikeres Erasmus+ pályázaton át vezetett.

 

A diákok új módszereket alkalmazó, motivált és még inkább elkötelezett pedagógusokkal találkozhattak a nyári időszakban lezajlott képzéseket követő szeptember elsején.

 

Az angol nyelv oktatása a drámapedagógia és digitális módszerek alkalmazásával, a földrajz és rajz tantárgyak tanítása új módszertani nézőpontokból történő megközelítéssel újult meg. A tanulmányi környezetre senkinek sem lehetett panasza, mert Winchestertől kezdve Oxfordon át Barcelonáig számos csodás helyen fordultak meg a kollégák.

A pedagógusok együttműködésének színtere is bővült egy az eTwinning felületen keresztül létrejött partneriskolai projektben, amelyben iskolánk és egy lengyel általános iskola vesz részt.

 

A pályázat egy másik fontos eredménye, hogy 2017 februárjában a pályázó pedagógusok köre öt fővel bővült, a nevelőtestület kész tenni a módszertani megújulásért, hogy az intézmény minél magasabb színvonalon szolgálhassa ki az iskola környezetének igényeit.

 

A megkezdett munkát egy újabb sikeres tanár továbbképzési pályázatban folytathatjuk a Tempus Közalapítvány nemrég megérkezett értesítése szerint.

 

Címlapfotó: zuglo.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Ismerik Önök a zuglói székhelyű Hargitai Farkasokat? Pedig érdemes lenne, most terveznek Érden jégcsarnokot építeni.

Érden a Velencei úton elhelyezkedő beépítetlen területen a tervek szerint a Hargitai Farkasok Sportegyesület jégcsarnokot épít.  Az önkormányzat az Érdi Sport Kft. rendelkezésére is bocsátotta az ingatlant. Amely átadja használatra a fenti Egyesületnek.

 

‘Az Egyesületet állítólag 2005. évben alapították, azóta folyamatosan működik. Hivatalosan 2, azaz kettő éve jegyezték be őket. Sem weboldalukat, sem Facebook oldalukat nem találtunk, ami ahhoz képest elgondolkodtató, hogy milyen nagyratörő terveik vannak.

 

Az egyesület jégkorongcsapata a Magyar Jégkorong Szövetség OB. III-as bajnokságában versenyez. Az Egyesület célja, hogy – részben ún. Tao-forrásból, részben önerőből – Érden jégcsarnokot létesítsen és üzemeltessen.


‘Egész pontosan az egyesület TAO-forrásért fordul a szövetséghez, a mi városvezetőségünk bízik benne, hogy minden sínen lesz majd.  

 

Most a felek egy együttműködési megállapodást kívánnak kötni, melynek lényeges tartalmi elemeit az alábbiakban foglaljuk össze:

 

Az elképzelések szerint az Egyesület 2017. május 2-ig pályázatot nyújt be a Magyar Jégkorong Szövetséghez a Jégcsarnok építésére, és TAO-forrásra szeretnének pályázni.  Amennyiben a pályázat pozitív elbírálásban részesül a beruházást legkésőbb 2019. december 31. napjáig megvalósítja, tehát lesz egy szép új jégpályánk.

 

Az Érdi Sport Kft. a telek kizárólagos tulajdonosaként hozzájárulását adja ahhoz, hogy az ingatlanon az Egyesület a jégcsarnokot a beruházás keretében felépítse. A telek persze nem lesz az Egyesületé, csupán mindaddig biztosítjuk, amíg a jégcsarnok rajta van. Mondjuk nehéz az ingatlannal mit kezdeni, ha van rajta egy bazi nagy csarnok.

 

A Jégcsarnok felépítmény fennállásáig a telket használhatja az Egyesület, mely ellenértékét a felek következőképpen határoznák meg:

 

Az Érdi Sport Kft. a jégpálya használati idejét fenti feltételek mellett harmadik fél részére ingyenesen tömegsport céljára továbbadhatja.

 

A jégpálya használati díját az egyesület az alábbi módon teszi:

A teljes összeget természetbeni fizetéssel rendezik

 

Jégpálya használatot biztosít az Érdi Sport Kft.-nek hétköznapokon 9-10 óra között 1 óra időtartamra, előzetes egyeztetés alapján, az öltöző és a mosdó használatával. Igény szerint ezen időszakban korcsolyaoktatót is biztosít a használók számára.

 

NYILVÁN EZ AZ IDŐSZAK PRAKTIKUSAN AZ ISKOLÁKAT JELENTI, HACSAK NEM OTT FOGNAK A KÉPVISELŐK PIRUETTEZNI

 

b)   Az Egyesület naptári évente legalább 2 alkalommal 1 napos rendezvényre a csarnokot helyszínként biztosítja 06:00 és 24:00h között.  

c) Az Egyesület az érdi állandó lakosoknak, lakcímkártya felmutatása mellett, a mindenkori belépődíjból egységesen 15% díjkedvezményt köteles biztosítani.

d) Köteles az Egyesület a jégpályát körülvevő palánk felületének 10%-át az Érdi Sport Kft. hirdetési lehetőségére fenntartani.

 

 

TEHÁT ÖSSZESSÉGÉBEN VÁROSUNK EBBŐL NEM KAP EGY FILLÉRT SEM, DE AKKOR MIÉRT ÉRI MEG, HOGY INGYEN ÉS BÉRMENTVE ADJA A TERÜLETET. EZ EGY NAGY KÉRDÉS

 

A Jégcsarnokot az Egyesület önállóan, saját kockázatára köteles fenntartani, működtetni. Az együttműködési megállapodás hatálya amennyiben a Beruházás megvalósul és a Jégcsarnok 2019. december 31-ig felépül, akkor a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől számított tizenöt (15) éves időtartamra szól. Mi lesz utána és hogyan fogják üzemeltetni?

Vagy ha nem tudják, akkor lesz egy szellem csarnok?

 

‘Megnéztük, csak a 2015 és 2016-os beszámoló elérhető hivatalosan, de nincs nyoma bevételnek, támogatásnak. Hogyan fogják a csarnokot fenntartani? Ha nem tudják fizetni a számlákat, akkor mi lesz a csarnokkal?

 

Ezeket a kérdéseket előzetesen kellett volna tisztázni, de ennek nincs nyoma az előterjesztésben. Nyilván nem pontos terveket kérünk, hiszen amíg nincs meg a pontos helyszín, addig nehéz is lenne.

 

Annyit azonban mindenképpen tisztázni kell, milyen működés költségek várhatóak és annak mi a fedezete, főleg annak fényében, hogy a TAO-rendszer átalakulás előtt áll.

 

Mondjuk egy ilyen szintű beruházás esetén minimum 10 éves időtartamra fel kell tudni vázolni, miből fogják a számláikat fizetni. Vagy arra számítanak, hogy az érdi adófizetők fogják a cechet állni, ha nem lesz rá pénz?

 

Miért ad a város egyáltalában területet, ha ezek kérdések nincsenek átbeszélve és rögzítve?

 

Címlapfotó: sporthelyek.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Egyedüli ajánlattevőként a Colas Alterra Zrt. építheti a Városliget új víznyomó vezetékét és helyezheti át új nyomvonalra a trolibuszokat, nettó 1 milliárd 346 millió forintért.

 

Az ajánlatkérő Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Közbeszerzési Értesítőben tette közzé a nyílt közbeszerzés eredményét.A nyertesnek előbb el kell bontania a meglévő 800 milliméteres víznyomó vezetéket, majd pedig megépítenie az új 400 milliméteres vezetéket, az Ajtósi Dürer út nyomvonalán a Dózsa György út és a Hungária körút között.

 

A trolik közül pedig a 74-es, a 75-ös és a 79-es kerül át a ligetből az Ajtósi Dürer, illetve a Dózsa György útra. A trolikhoz új villamos hálózatot is kell építeni.

A trolik áthelyezését a következővel indokolta az ajánlatkérő: a Dózsa György út mellett épül meg a Városligeti Színház, a Dózsa György úti mélygarázs és a Néprajzi Múzeum, így ezen építési helyeket fel kell szabadítani. A trolik közül csak az Állatkerti körúton és a Zichy Mihály úton közlekedő járat marad meg az eredeti útvonalán.

 

forrás

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Számos nagy kulturális beruházás szerepel az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-as fejezeti költségvetésének tervezetében: a Liget Budapest projektre 41,1 milliárd, a Magyar Állami Operaház nagyberuházásaira 18,7 milliárd, a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére 3,5 milliárd forintot szán a javaslat. A közgyűjtemények az előterjesztés szerint 21,3 milliárd forinthoz jutnak, ebből összesen 3,8 milliárd forint a beruházások és felújítások költségeit fedezi majd.

 

A Liget Budapest projektre - több különböző címen - 41,1 milliárd, a Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 3,5 milliárd, a Makovecz Imre Alap támogatására 1,4 milliárd.

 

forrás és címlapfotó: napi.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

Pénteken, a Föld Fesztivál első napján mutatkozott be a nagyközönségnek Tifani, a négy hónapos pingvinfióka. A veszélyeztetett pápaszemes pingvinekkel bő három évtizede foglalkozunk, s eddig összesen harminc fióka cseperedett fel nálunk sikeresen.

 

Tifani, a budapesti pingvinkolónia egyik legifjabb tagja még a tavalyi év végén, 2016. december 22-én kelt ki a tojásból. Épp a Föld napján lesz tehát négy hónapos, ami azt is jelenti, hogy bár még mindig fiókának számít, méretét tekintve már nem sokban marad el a felnőtt állatoktól. Bemutatkozása mégis most volt időszerű, hiszen az első hónapokban a közönség még nem láthatja a pingvinfiókákat.

 

A pingvinek állatkerti szaporításának bevált módszere szerint a tojásból kikelő fiókát először a szülőpár gondozza. Erre egy rejtett kialakítású költőüregben kerül sor, amely a fióka számára a legteljesebb nyugalmat biztosítja, ugyanakkor ezzel az is együtt jár, hogy az apróságból a nagyközönség gyakorlatilag semmit nem láthat.

 

Bő egy hónap, általában 33 nap elteltével a fiókát a gondozók különválasztják a szülőktől, s ezután egy csaknem három hónapon át tartó utónevelési fázis következik. Ez is a színfalak mögött történik, így a közönség csak akkor láthatja az állatot, amikor a kicsi már a négyhónapos kor felé közelít, és a kolónia teljes jogú tagjává válik.Tifani esetében ennek most jött el az ideje. Mi több, április 21-én pénteken a sajtó számára külön is bemutatták őt az állatgondozók.

 

A pingvinek tartása a budapesti állatkertben jelentős múltra tekint vissza. A régebbi időkben sziklaugró és Humboldt-pingvineket láthatott nálunk a közönség, de a manapság bemutatott pápaszemes pingvinek tartásával is több mint három évtizede foglalkozunk. A kolónia jelenleg 33 egyedből áll, így a magyarországi állatkertek közül nálunk látható a legnépesebb pingvin közösség.

 

Több mint két évtizede rendszeresen szaporítjuk is a pápaszemes pingvineket. Az első Budapesten kelt, és sikeresen fel is cseperedett pingvinfióka – egy Félix nevű állat – 1994-ben jött a világra. A most bemutatkozott Tifani már a 29. a budapesti fiókák sorában, és még csak nem is ő a legfiatalabb! 2017. január 17-én ugyanis a 30. fióka is kikelt: ő a Vanda nevet kapta.

 

Vanda azonban nem csatlakozhatott Tifanihoz a pénteki bemutatón, nem is elsősorban azért, mert az utónevelési szakasz nála csak egy-két hét múlva fog befejeződni, hanem leginkább azért, mert a gondozók tapasztalatai szerint Vanda sokkal kevésbé barátságos, mint Tifani.

 

Címlapfotó: zoobudapest.com

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Követed már a Boldogulj Zuglóban oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Ha anyagilag nem is támogatsz még bennünket, de kattints az oldalon lévő reklámra, azzal már ezt is megteszed! Köszönjük!

 

Több cikk ...